Apuvälineet urheilussa

Suomessa vammaisurheilu sai varsinaisen alkunsa toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen, kun sotainvalidit aloittivat järjestäytyneen joukkueurheilun. Tänä päivänä vammaisurheilujärjestöt ovat yhdistyneet saman katon alle, kun vuonna 2009 perustettiin yhdistymisprosessin päätteeksi VAU eli Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta.

VAU on 40 lajin monilajiliitto, ja sen tarkoitus on edistää monipuolisen vammaisurheilun ja -liikunnan toimintaedellytyksiä. Se tarjoaa myös palvelua esteettömyyden edistämiseen esimerkiksi liikuntarakentamisen ja liikuntatilojen korjauksen yhteydessä. Se myös kouluttaa valmentajia ja ohjaajia vammaisurheilun valmentamisessa. Sen kautta voi myös löytää tietoa järjestöistä, itselleen sopivan urheiluseuran tai tutustua vammaisurheiluun liittyviin materiaaleihin, kuten videoihin ja oppaisiin.

Urheiluvälineiden vuokraaminen

VAU:n sivuilta löytyy myös linkki SOLIA:an, joka on lyhenne niemestä ”soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta” ja jota VAU hallinnoi. Sen tehtävä on neuvoa urheilun apuvälineiden suhteen, tarjota kokeilu- ja vuokraustoimintaa ja auttaa oman apuvälineen hankinnassa antamalla asiantuntijalausuntoja sekä jakamalla tietoa eri vaihtoehdoista.

SOLIA vuokraa urheilun ja liikunnan apuvälineitä kaikille – oli vamman laatu, diagnoosi tai järjestö, johon vuokraaja kuuluu, mikä tahansa. Apuvälineet vammaisurheiluun ovat kalliita hankkia eikä yhteiskunta aina korvaa niitä. Niitä on myös vähän markkinoilla, joten SOLIA:n ja Malike-hankkeen kaltaiset vuokrausjärjestelmät ovat kullanarvoisia. Malike tulee lyhenteestä matkalla liikkeelle keskelle elämää. Apuvälineen käyttäjä voi ensin kokeilla rauhassa apuvälinettä niin monta kertaa kuin haluaa ja vasta sitten päättää, haluaako laitteen itselleen.

Miten vuokrata urheilun ja liikunnan apuvälineitä?

Välineet.fi -sivusto on usean eri vuokrauspalvelun yhteinen verkkopalvelu, joka auttaa asiakasta löytämään juuri hänelle sopivan apuvälineen urheiluun tai liikuntaan. Tällä hetkellä mukana sivustolla ovat SOLIA, Malike, Liikuntakeskus Pajulahti, SAMK ja Kaikkien Yyteri, Respecta, Oulun kaupunki, Turun kaupunki, Jyväskylän kaupunki, soveltava alppihiihto ja soveltava keilailu. Tavoitteena on saada kaikki Suomen urheilu- ja liikunta-apuvälineitä tarjoavat tahot tämän saman sivuston alle.

Välineet.fi -sivustolla on selkeästi esillä apuvälineiden varaustilanne sekä kalenteri, josta näkee varaustilanteen laitekohtaisesti. Myös kaikki vuokrattavat apuvälineet ovat selkeästi esillä kuvan kanssa. Niistä löytyy myös kuvaus siitä, mihin niitä käytetään sekä vuokrahinta per viikko. Sitten vain voi valita kalenterista päivät, jolloin tarvitsee välinettä ja sen jälkeen klikata lähetä varauspyyntö -painiketta.

Erilaisia urheilun ja liikunnan apuvälineitä

Välineet on selkeästi jaoteltu viiteen eri kategoriaan. Ne ovat: pyörät, pyörätuolit, talviliikuntavälineet, kesäliikuntavälineet sekä pelit ja pelivälineet.

Erilaiset pyörät sopivat hyvin kuntoiluun. Esimerkkinä vaikkapa juoksupyörä, joka sopii hyvin vaikkapa tasapaino-ongelmaisille tai pyörätuolissa istuville, joilla on jonkin verran toimintakykyä alaraajoissa. Kolmipyörä tarjoaa taas enemmän tukea polkupyörällä ajamiseen, mutta sitä vielä helpompi ajettava on nojapyörä, jossa on nojattava satula ja jota ohjataan istuimen vierestä.

Erilaiset joukkueurheilulajit vaativat omanlaisensa pyörätuolit. Tästä esimerkkinä vaikkapa koripallopyörätuoli, jossa on vakiovarusteena törmäysrauta sekä kaatumaeste. Tällainen pyörätuoli sopii myös hyvin tennikseen, sulkapalloon tai muihin sisäpeleihin.

Oma lukunsa ovat rugbypyörätuolit. Pyörätuolirugby, jota myös murder balliksi kutsutaan, vaatii omanlaisensa pyörätuolit sekä hyökkääjille että puolustajille. Niitä on saatavilla eri korkuisilla istuimilla sekä leveydellä.

Talvi tuo mukanaan omat urheilulajinsa, ja tarjolla on apuvälineitä muun muassa lumilautailuun, luisteluun ja jääkiekkoiluun. Jos kiinnostuksena ovat puhallustikka, boccia tai maalipallo, kannattaa käydä katsastamassa, millaisia apuvälineitä sivustolla on tarjota.